16 Aralık 2009 Çarşamba

Pika pika

Kargaya yavrusu kuzgun görünür ya da kuzguna yavrusu şahin görünür… Ben çözemedim bu işi, hangisi doğrudur… Ama en azından şunu çıkarabildim… En kötüsü karga, en iyi şahin… Eh bu durumda kuzgun da ortalarda bir yerlerde kalıyor… Deyimin doğrusu her ne ise, işte ben öyle olmadım hiç… Bazen eleştirilere bile maruz kaldığım oldu bu yüzden… Ama ben öyleyim işte her konuda… Yani benim kızım en güzeli, benim kızım en akıllısı, benim kızım çok yetenekli filan diyemem… Hani çok kimse de söylemez ama içinden düşünür işte… Belki doğrudur, belki deyimi doğrulayan davranış şeklidir… Benim de kızım için ama kızım olduğu için değil, gerçekten öyle olduğu için söyleyebileceğim çok net bir şey var. Bu kuru kuruya anlatılmaz. Onunla sadece biraz vakit geçirenler hemen fark eder. Nilsu gerçekten çok sıcak, sosyal ve iletişim yönü çok gelişmiş bir bebek oldu hep… Sokakta, arabada, markette her gördüğüne el sallayan, öpücük yollayan, hiç tanımadığı insanlara bile kucak açan bir bebek…

Bu yönüne rağmen dil gelişimi çok da iyi olmadı küçük cimcimenin. Akranları 6-7 aylık anlamsız hecelere geçmişken, bizimki dut yemiş bülbül gibi bakıyordu sadece. Akranları ilk kelimelerini söylerken bizimki henüz hecelemeye geçmişti desem abartmış olmam hani.

18. ay kontrolünde doktorumuz yaklaşık kaç kelimesi olduğunu sordu… “Pek iyi değil, 20-25’tir herhalde” dedik… O ise iyi olduğunu söyledi… Kime çocuk çok önde olurmuş ama 18 ayda 10-15 kelime gayet normal kabul edilirmiş… Şaşırdım… Benim de, babasının da 1 buçuk yaşında basit cümleler kurduğunu düşününce bana çok da inandırıcı gelmiyor… Yani ben doktorumuzun yalancısıyım…

Eve gidip şöyle bir not alayım dedim… Hatırladıklarım 30’u geçmiş… İyi mi kötü mü bilemem… Ama bu aralar konuşma konusunda çok istekli olduğunu gözlemleyebiliyorum… Unutmadan, heyecanımızı kaybetmeden bloğa not düşmek istedim.

Baba
Dede
Tiyze
Babağ (Babanne)
Abi
Bebe
Atta
Çiçi (cici)
At
Açç
Bu (Su)
Büt (Süt)
Buz (Muz)
Bitti
Gitti
Parka (Park)
Hayır
Dikka (Dikkat)
Ku (Kuş)
Miyam (Kedi)
Hoh ho (Köpek- Hav Hav)
Nene (Uyku)
Bilav (Pilav)
Hamm (Yedir, ısırt anlamında)
Korki (Korkuyorum)
Kak (Kalk)
Otur
Gel
Akka (Ayakkabı)
Koy

Bunlara ek olarak babasının, dedesinin, eniştesinin ve son günlerde sevgili Burcu’nun oğluşunun ismi… Yani Arda… Bir de hala ne olduğunu çözemediğim bir kelimesi var… Pika pika…

Dip: Bu arada belirmeliyim ki henüz cümleler geçmemiş olsak da her istediğini çok güzel ifade ediyor. Anlatamadığında elimizden tutup istediği şeyin yanına götürüyor...

Dip 2: Ve bu arada beli belirsiz anni gibi bir şeyler söylemeye başlamış olsa bile hala net bir anne yok!

17 yorum:

Burcu dedi ki...

Özlem biliyor musun senin bu yönünün çok seviyorum işte.. Özeleştiri yapabiliyorsun ve at gözlüğüyle bakmıyorsun hiçbirşeye. Cimcimenin ne kadar sıcakkanlı ve sevecen olduğunu geçen geldiğimizde ilk 10 dk içinde sana öyledim hatırlarsan. Bunu anlayabilmek için çok fazla yanında bulunmaya da gerek yok. Dil gelişimi konusunda zamanı gelince konuşacak ve o zamanı cimcime ayarlayacak. Ardayla daha sık görüşsünler, Arda'nın göbek adının "anne" olduğunu söyleyelim, bak nasıl "anne" demeye başlıyor :))

Mlke_Btkn dedi ki...

Maşallah yaavv biz de daha tam olarak söyleyemiyoruz canım ve doktorumuzun yorumu da erkekler 2 yaşında filan konuşabiliyor diyor :(
Bizimki de o erkek grubuna giriyor sanırım :):)

Öperim ben o güzelliği...

orece dedi ki...

bencede çok güzel söyledikleri bazı çocuklar çok erken başlıyor. bazıları kaydedip birden acılıyor. 4 yaşında bir oğlum var tecrübelerime dayanarak söylüyorum bunu işaretlerle yada göstererek anlattıklarını anlamamak en iyisi bu daha kolaylarına geliyor konuşmakta dahada zorlanıyorlar.zaten konuşmaya başlayınca inanki sususunlar diye yalvarıyorsun:)))

Sibelbek dedi ki...

Genellikle birden açılıyorlar Özlemcim. Tek tük birşeyler söyleyip sonra sen ne olduğunu anlamadan cümleler kurmaya başlıyorlar. Büyük ihtimalle Nilsu'da da öyle olacak. Bir bakarsın ki çenebaz bir hatun olmuş, durmadan konuşuyor :P
Pika pika neymiş acaba, çok merak ettim, çözdüğünüzde yaz muhakkak :)

füsfüs dedi ki...

pika pika mı, çok şeker ama, ne demek ben de merak ettim şimdi:)
aslında oldukça çok kelimesi varmış, 18 aydan sonra da iyice hızlanıyor sanırım dil gelişimleri
yakında başlar bıcır bıcır konuşmaya, öperim tatlıyı.

Betül dedi ki...

:Özlemcim bizde de aynı konuşma mevzuları.

Sen Gelince dedi ki...

Burcu'cum teşekkürler... Hem kendi adıma, hem de cimcime adına... Bu konuya hiç takılmadım sanırım... Benim tek takıldığım anne dememesi:))) Bak bu öneri hoşuma gitti:)

Melike bu durumda Nilsu iyi ki erkek değil... Düşünsene o zaman sanırım 3 yaşında konuşmaya başlardı. Teşekkür ediyoruz. Biz de sizi öptük:)

Ece çok haklı olduğunu düşünüyorum... Bazen işaretlerle anlattığında "Seni anlamıyorum ağzınla söyle"diyorum ve biraz dirense de söylüyor. Sesi de gür bilmez miyim:)

Sibel evet bu kelimelerin çoğu son 1 ayda ortaya çıktı diyebilirim. Çenebaz olma ihtimali yüksek gibi geliyor bana... Çözdüğümde yazacağım mutlaka:)

Füsun hatta bazen sürekli tekrarlıyor... Bilmiyorum belki bir anlamı yoktur sadece söylenişi tekerleme gibi çok hoşuna gidiyordur.

Betül zaten bizim bücürlerde hep bir paralelelik söz konusu farkettiysen:)

Gökşen dedi ki...

2 yaşından sonra dilleri bir açılıyor ki... Bir sabah bir kalkıyorsun sanki hep konuşuyormuş gibi sohbet ediyor seninle... Ayrıca pika pika yı ben de çok merak ettim, anlayınca ayrı bir post yaparsın artık bu kelimeden :)

Güneş Akay dedi ki...

Çok net doğru söylediği kelimelerde var, bencede çok iyi, pikap'mı dinlenizi acaba :=)

nilo dedi ki...

Afferin annesi O'na baya baya konulup derdini anlatıyo kızımız:D Bizim minik adam daha yolun başında 8-9 kelime ancak kullanıyo, daha çok parmağı ile göstermeyi tercih ediyo:D

Sen Gelince dedi ki...

Gökşen bunu o kadar çok duyuyorum ki, bir sabah uyanıp"Günaydın anneciğim, bugün nasılsın" derse şaşırmayacağım sanırım:) Öğrenirsem mutlaka özel bir post olacak:)

Güneş evet bazı kelimeleri gerçekten çok düzgün ve mesela dün ört demeyi öğrendi... Çok da doğru zamanda kullanıyor... Mesela kapıyı açtığımda:) Yooo hiç pikap dinlemedik biz:)

Nilo teşekkür ederiz bildiğin gibi değil:) Dediğim gibi bu 1 ay içinde inanılmaz hızlandı... Sizinki de yakındır:)

Demet dedi ki...

pika pika teker teker olmasın annesi:? deniz de tika tika diyor teker teker demeye çalışıyor..
birden açılacak sabah uyanınca sana anneee kalk açımm diyecek göreceksin gayet de çok bence kelimeleri..
her gün yeni bir kelime duyuyor olacaksın zamanla unutuluyor kaydet mutlaka :)

Beliz'imin Günlüğü dedi ki...

maşallah ona çok şeyi anlatıyor annesi.bir konuşmaya başlayınca inan biraz az konuşsun isteyeceksin

Nilsu'nun Teyzesi dedi ki...

unuttuğun bir kelime daha yok mu ???

Deniz dedi ki...

Oooooo ne çok kelime,maşallah:)

Sen Gelince dedi ki...

Demet pek sanmıyorum... Hiç teker üzerinde durmadık. Valla çok haklısın kaydetmek gerek:)

Beliz'in sevgili annesi teşekkürler. Galiba öyle olacak:)

Nilsu'nun Teyzesi, sevgili kardeşciğim... Olur mu hiç:)Tiyze ilk sıralarda yazıyor. Senin gözünden kaçmış:)

Deniz öyle mi bilemiyorum... Teşekkürler yine de:)

esra dedi ki...

özlemcim, bir sürü kelimesi karabiberin , daha ne olsun.. henüz çok küçük bu kızlar..üç yaşına kadar yolu var.. üç yaşından sonra endişelenilmeli diyor dr.lar..birden bire açılacak karabiber hiç merak etme annesi..